Komst nieuwe woonvormen voor ouderen in Nuenen

Savant en Ban Bouw bouwen aan zorgzone van de toekomst

De komende jaren neemt het aantal ouderen die zorg nodig hebben aanzienlijk toe. Hierdoor zal ook in Nuenen de vraag naar specifieke woonvormen stijgen. Om in deze behoefte te voorzien, start de Helmondse zorgorganisatie Savant Zorg samen met de regionale bouwonderneming en projectontwikkelaar Ban Bouw dit jaar nog met de bouw van moderne seniorenappartementen in het centrum van Nuenen. In totaal worden drie nieuwe gebouwen neergezet. Voor mensen met en zonder zorgvraag zullen in de voormalige toneelzaal in ‘De Vank’ 6 woningen met tuin komen en 20 appartementen in een nieuw gebouw. In een derde, nieuw te bouwen complex komen 31 appartementen die bestemd zijn voor mensen met een uitgebreide zorgvraag.

Uit een door de organisaties in 2014 gehouden haalbaarheidsonderzoek blijkt dat er veel vraag zal ontstaan naar woningen waar direct zorg geboden kan worden. De toenemende vergrijzing en de landelijke veranderingen in de zorg maken het ontwikkelen van nieuwe voorzieningen op het gebied van wonen en zorg noodzakelijk. Dit stelt directeur Woonzorg Joris Sträter van Savant.

Woonzorgcentrum van de toekomst
“Savant wil bijdragen aan deze maatschappelijke behoefte door een alternatief te bieden voor de traditionele zorghuisvesting,” geeft Sträter aan. “Zo kunnen we substantieel bij blijven dragen aan het zo lang mogelijk gelukkig en gezond zijn van de mensen. Op deze wijze kunnen ouderen in Nuenen in een veilige omgeving wonen, met geborgenheid, sociaal contact en zorg in de directe nabijheid. Veel mensen blijven graag in hun vertrouwde dorp wonen, vooral als ze ouder worden. Dankzij de toekomstbestendige, beschermde woonvorm kunnen mensen met dementie hun eigen manier van leven blijven houden. Het middelste complex met 31 appartementen wordt zo opgezet dat er maximale bewegingsvrijheid is. Dat betekent dat bewoners zich ook buiten hun eigen appartement in het hele gebouw en de tuin zelfstandig kunnen begeven.”

Privé en ontmoeten
In de nieuwe zorgcomplexen, die eind 2016 gereed zullen zijn, huren ouderen zelf een appartement. De inzet van zorg, ondersteuning en behandeling wordt multidisciplinair georganiseerd en er is 24-uurs zorg aanwezig. Privacy in het eigen appartement én ontmoeten staan centraal in de vernieuwende woonconcepten. Directeur Ban Bouw Jack Aldenhoven is verantwoordelijk voor de nieuwbouw en renovatie van de twee buitenste gebouwen. “We hebben bewust gekozen voor locatie ‘De Vank’. Het historische dorpsgebied aan de Kerkstraat biedt veel mogelijkheden voor de toekomstige bewoners. De complexen liggen op een steenworp afstand van het centrum, alle voorzieningen zijn aanwezig in de directe omgeving.”

Voor vragen over deze nieuwe woonvormen in Nuenen kunt u terecht bij Andrea Verhagen, tel. (0492) 572 111. Een e-mail sturen kan ook naar klantenservice@savant-zorg.nl.

Het startsein voor de bouw van de nieuwe woonzorgcomplexen in Nuenen wordt gegeven door directeur Jack Aldenhoven van Ban Bouw (links) en bestuurder Jan Joris Heling van Savant Zorg.

Het startsein voor de bouw van de nieuwe woonzorgcomplexen in Nuenen wordt gegeven door directeur Jack Aldenhoven van Ban Bouw (links) en bestuurder Jan Joris Heling van Savant Zorg.