Kerstkaartenactie door jongeren voor ouderen

Leerlingen van De Sprong overhandigen kerstkaarten aan bewoners Savant Rivierenhof

Op donderdag 15 december ontvingen de bewoners van woonzorgcentrum Savant Rivierenhof bezoek van negen middelbare scholieren van De Sprong, deelschool van Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. De scholieren knutselden kerstkaarten voor de ouderen om hen een fijne kerst te wensen. Een mooi gebaar voor ouderen voor wie het vieren van kerst met geliefden niet altijd vanzelfsprekend is. De kerstkaarten werden dankbaar in ontvangst genomen.

Initiatiefneemsters Vien Tu Nguyen, docente in opleiding op De Sprong en Anja van Bergen,  begeleidster Welzijn bij Savant Zorg, regelden een feestelijk moment waarbij een kleine scholierenafvaardiging de gemaakte kaarten overhandigden aan cliënten van Savant Rivierenhof. Onder het genot van koffie en thee werd in het restaurant kennisgemaakt en namen bewoners de kaarten blij in ontvangst. De kerstkaartenactie van deelschool De Sprong Deurne en Savant Zorg sluit aan bij de landelijke actie Stuur een gratis Kerstkaart aan ouderen dat door het Nationaal Ouderenfonds en PostNL wordt georganiseerd.

Eenzame gevoel verdwijnt
Mevrouw Tineke Valentijn (68) woont in Savant Rivierenhof. Zij houdt een okergele kerstkaart met een doorzichtige vlinder voor zich. Op de binnenzijde staat met blauwe balpen geschreven: ‘Merry Christmas en een gelukkig nieuwjaar’, met getekende sterretjes en guirlandes. “Als ik deze kaart in mijn appartement op het dressoir zet met een kaarsje er achter, schijnt het licht hier prachtig doorheen”, zegt ze vertederd. “Zo’n kaart is heel bijzonder omdat jongeren aan ons denken. Het geeft een beetje meer licht aan kerst. Want als ik me alleen voel, hoef ik maar even naar de kaart te kijken en verdwijnt het eenzame gevoel vanzelf. Echt hartverwarmend.”

kerstkaartenactie

Mevrouw Valentijn is blij met haar kerstkaart: “Dit geeft een beetje meer licht aan kerst”

Met aandacht knutselen
Dena Kweens (12) is een van de scholieren die een kerstkaart heeft gemaakt en deze ook uitdeelt aan de bewoners. Zij was direct enthousiast over dit kerstidee van docente Vien Tu Nguyen. “We zijn met z’n allen direct gaan knutselen. Ik heb veel aandacht besteed aan de kerstkaart. Je doet je best voor deze oudere mensen die iets hebben of eenzaam zijn. Zij verdienen een prachtige kaart.” Volgens haar docente past deze kerstkaartenactie precies bij de kerstgedachte om iets voor een ander te doen zonder daar wat voor terug te krijgen. “Leerlingen uit drie verschillende klassen hebben twee weken aan vijftig kaarten gewerkt. Iedereen mocht zich uitleven en de kerstkaarten naar eigen idee invullen. Zo kozen sommigen voor een uitbundige kaart, anderen schreven weer een lange kerstwens aan de binnenzijde.”

Dena showt trots de chique enveloppen met mooie kerstkaarten van De Sprong

Dena showt trots de chique enveloppen met mooie kerstkaarten van De Sprong

Kleine moeite, groot gebaar
Begeleidster Welzijn Anja van Bergen is blij met alle kaarten die ze voor cliënten ontvangt. “Kerst is een mooie en gezellige tijd. Een tijd die je samen doorbrengt met familie en vrienden. Voor ouderen is dit niet altijd zo vanzelfsprekend, zij zijn vaak eenzaam met kerst. Bij Savant zetten we ons in om de kerstperiode zo gezellig mogelijk te maken voor al onze cliënten. Deze kerstkaarten die de scholieren gemaakt hebben, dragen hier aan bij.” Anja heeft diverse wegen bewandeld om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om kaarten in te sturen. “Ik stimuleer collega’s en zet actief Facebook en Twitter in. Dat werkt. Zo heb ik zelfs kerstkaarten uit Enschede ontvangen. Ook bezoek ik scholen en opvanglocaties. Bijvoorbeeld gisteren een peuterspeelzaal waar de kindjes al zeventig kaarten hebben gemaakt. Of basisschool St. Odulfus in Mierlo-Hout waar leerlingen flink in de weer zijn geweest met vijftig kerstkaarten. Uiteraard hopen we zoveel mogelijk kaarten binnen te krijgen die we vervolgens kunnen verspreiden onder bewoners van andere Savant woonzorgcentra plus cliënten die Zorg Thuis van ons ontvangen. Vorig jaar hebben we driehonderd kaarten mogen ontvangen. Als het zo doorgaat, overtreffen we dit jaar het vorig record ruimschoots en kunnen we nog meer cliënten blij maken met een kaart. Een kleine moeite, een groot gebaar.”