Informatiemiddag valpreventie Savant versterkt bewustwording

“Langer veiliger thuis wonen, dat is het doel van de bijeenkomsten”

Een valpartij thuis kan voor ouderen ernstige gevolgen hebben. Van botbreuken en hoofdletsel tot langdurige ziekenhuisopnamen. Complicaties zijn soms zelfs zo ingrijpend dat vallen doodsoorzaak nummer drie onder senioren is. Valpreventie is dan ook zeker geen overbodige luxe, vindt cliëntenraad Zorg Thuis van Savant Zorg. Daarom houdt ze voor haar achterban, de zelfstandig wonende cliënten van Savant Zorg, en hun mantelzorgers van mei tot en met oktober 2018 bijeenkomsten waar valpreventie uitgebreid aan bod komt. Deze bijeenkomsten vinden plaats op diverse locaties in het werkgebied van Savant.

Tijdens de bijeenkomsten krijgen bezoekers een duidelijk beeld van de oorzaken, gevolgen en vooral het voorkomen van valpartijen in huis. Een initiatief dat aansluit bij Savants functie als kennispartner en adviseur in preventie. Afgelopen dinsdag vond een bijeenkomst plaats in woonzorgcentrum Savant de Ameide in Helmond.

Losliggende vloerkleedjes
De cijfers liegen er niet om: naarmate thuiswonende senioren ouder worden, neemt de kans op vallen aanzienlijk toe. Met alle complicaties van dien. Zo ondervindt 1 op de 22 mensen  van 75 jaar en ouder ernstig letsel na een val. Bij 85-plussers neemt dit zelfs toe naar 1 op de 11, laat GGD-vrijwilliger Chris Kinders zien op het scherm in het restaurant van Savant de Ameide. Hij geeft veel voorbeelden waardoor ouderen in huis kunnen vallen, zoals losliggende vloerkleedjes, hoge drempels, gladde vloeren en minder zicht door te weinig licht in huis. Maar ook door duizeligheid vanwege slaap- en kalmeringsmiddelen, al of niet in combinatie met alcohol. Chris Kinders gaat dieper in op een van de hoofdoorzaken: haast! Bijvoorbeeld als de telefoon gaat. Hij vertelt om altijd rustig te blijven en niet koste wat kost deze op te nemen. ‘Als het belangrijk is, bellen ze wel terug’. De gevolgen zijn immers niet te overzien. Zijn toehoorders luisteren geboeid en knikken vol begrip.

Senioren en mantelzorgers luisteren aandachtig naar de uiteenzetting van GGD-vrijwilliger Chris Kinders over valpreventie in het restaurant van woonzorgcentrum Savant de Ameide in Helmond.

Fit zijn en blijven
Een van de aanwezigen is mevrouw Jo Vermulst-Manders (84). Zij bezoekt deze bijeenkomst omdat ze thuis ook eens is gevallen. “Ik zat gewoon te wachten op de thuiszorg. Plots kreeg ik een black-out en viel van mijn stoel. Even later werd ik wakker op de vloer. Mijn rug was bont en blauw. De thuiszorg heeft me gevonden en vervolgens ben ik naar het ziekenhuis gebracht. Hier heb ik enkele dagen gelegen. Nu woon ik gelukkig weer thuis, maar mijn reactievermogen en zicht zijn duidelijk achteruit gegaan.” Naast haar zit haar vriendin mevrouw Mien Maasakkers (88). Ook zij heeft tien jaar geleden een ernstige complicatie gehad na een valpartij. “Mijn man had longontsteking en werd door de ambulancemedewerkers van de eerste verdieping naar beneden gedragen. Mijn dochter en ik liepen direct daarna ook van de trap af. Ik stapte vanaf de laatste trede op de vloer, gleed onderuit en brak mijn schouder. Ik heb lange tijd moeten revalideren. Ik denk dat ik destijds oververmoeid was door de zorg voor mijn man. Fit zijn en blijven staat dus bovenaan mijn lijstje.”

Pure winst
De tweede helft van de informatiemiddag is ingeruimd om in kleine groepen oplossingen te bedenken voor het voorkomen van valpartijen. Bezoekers gaan met elkaar in gesprek en opperen mooie ideeën voor een veilige keuken, badkamer, trap, huiskamer en slaapkamer. De tips worden vervolgens met elkaar gedeeld. “Op deze middagen maken we senioren bewust hoe ze verantwoord thuis kunnen blijven wonen”, vertelt Jos Gruijters, voorzitter van cliëntenraad Zorg Thuis. “Als wij bezoekers bewust maken van de risico’s, is de kans kleiner dat ze daadwerkelijk vallen. Zo voorkomen we dat zij door een valpartij naar een ziekenhuis moeten en uiteindelijk in een verpleeghuis belanden. Langer veiliger en gezonder thuis wonen, dat is de pure winst van onze informatiemiddagen!”