Honderdste plaatsing vrijwilliger Stadsleerbedrijf in Savant Alphonsus

Op woensdagmiddag 15 februari is vrijwilligster Simone in woonzorgcentrum Savant Alphonsus in het zonnetje gezet door de Helmondse wethouder Nathalie van der Zanden. Simone is de honderdste deelnemer van het Stadsleerbedrijf – een samenwerkingsverband tussen gemeente Helmond en diverse organisaties als LEVgroep, Stichting Maatschappelijke Opvang, werkbedrijf Senzer, het UWV en Savant Zorg. Stadsleerbedrijf begeleidt mensen die (nog) geen volledige baan aankunnen naar een stageplek bij een organisatie. Op deze manier kunnen ze werkervaring opdoen en anderen ontmoeten.

Simone (26) heeft een Wajong-uitkering en is sinds anderhalve maand vrijwilligster bij mensen die wonen met verpleeghuiszorg in woonzorgcentrum Savant Alphonsus in Mierlo-Hout. Elke week op woensdag- en donderdagmiddag serveert ze koffie, doet ze spelletjes met de bewoners, leest ze de krant voor en helpt ze bij de maaltijden. “Ik ben blij om hier te zijn. Het is prettig om met bewoners om te gaan en collega’s te ontmoeten. Zij zijn heel aardig. Vooraf heb ik aangegeven dat ik graag in de zorg wil werken. Omdat ik vlakbij Savant Alphonsus woon, is deze leerplek voor mij ideaal. Ik hoop dat ik na mijn stageperiode kan blijven.”

100e plaatsing Stadsleerbedrijf in Savant Alphonsus

Vrijwilligster Simone helpt cliënten bewoners van woonzorgcentrum Savant Alphonsus met plaatjeskienen.

Meedoen en persoonlijke groei
Simone zit duidelijk goed in haar vel. Ze ontwikkelt zich snel en wil graag meer taken. “Meedoen en persoonlijke groei staan bij het Stadsleerbedrijf voorop”, vertelt wethouder Van der Zanden. “Deelnemers doen vrijwillig mee en zijn allemaal super gemotiveerd. Simone is de honderdste deelnemer en voor 2018 willen we 450 mensen een stageplek aanbieden. Het staat of valt met een goede voorbereiding en een strakke begeleiding op de leerplek zelf. Door de zorgvuldige aanpak, samenwerking en de motivatie van de deelnemers is er sinds de start afgelopen zomer nog maar één deelnemer voortijdig afgehaakt. We kunnen dus nu al spreken van een groot succes.”

Het beste naar boven halen
Inmiddels hebben al vier deelnemers van het Stadsleerbedrijf een leerplek bij de Helmondse locaties van zorgaanbieder Savant Zorg. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, vertelt Savant-begeleidster welzijn en vrijwilligerscoördinator Anja van Bergen. “Savant is op zoek naar vrijwilligers. De deelnemers kunnen hier werkervaring opdoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Onze bewoners en medewerkers merken dat Simone groeit in haar taak. Dat is mooi om te zien. Door onze goede begeleiding op de leerplekken halen we het beste naar boven bij deze mensen.”