Gezellige drukte tijdens open dag savant zorg

“Ik wil graag van passie mijn beroep maken”

Werken en leren bij Savant Zorg. Dit thema stond afgelopen zaterdag centraal tijdens de open dag in Savant Rivierenhof in Helmond. Medewerkers, vrijwilligers en leerlingen gaven voorlichting aan bezoekers over de zorg, opleidingen en vacatures bij Savant Zorg. Zo bezochten geïnteresseerden onder andere een zogeheten skillslab. Waar verzorgenden en verpleegkundigen hun praktische vaardigheden oefenen met een keur aan hulpmiddelen. Daarnaast bood Savant bezoekers allerlei informatie bij diverse stands in de centrale hal. Vroeg in de middag werd bovendien een heerlijke proeverij met diverse stamppotjes geserveerd die de bezoekers zich goed lieten smaken.

“Met deze open dag wilden wij mensen warm maken voor een baan in de ouderenzorg”, vertelt HR-adviseur Linda van den Berkmortel. “Dat is belangrijk omdat er een schaarste is aan gekwalificeerd zorgpersoneel en aan vrijwilligers. Mensen die geïnteresseerd zijn om als medewerker of vrijwilliger bij Savant Zorg aan de slag te gaan, zijn meer dan welkom. Bij ons krijg je alle ruimte. Savant is een gastvrije en vernieuwende organisatie die zich richt op de toekomst. Ook bieden we goede arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden in de wijk en in onze locaties. Zo kun je zonder zorgopleiding gemakkelijk instromen. Bovendien krijgen ervaren verzorgenden hier alle kans om door te groeien in hun vak. Voor vrijwilligers heeft Savant een uitstekend vrijwilligersbeleid.”

Passie voor de zorg
In het skillslab gaven verpleegkundige Marjan Schoenmakers en BBL-leerling Chantal Kuijpers demonstraties aan bezoekers. Hoe bedien je een pomp voor sondevoeding? Waar zet je een injectie? Hoe trek je steunkousen aan bij de cliënt? En welke hulpmiddelen zijn er überhaupt allemaal? “Al heel lang heb ik passie voor de ouderenzorg en wil ik er dan ook graag mijn beroep van maken”, vertelde bezoeker Irma Dwarka. “Deze open dag is een mooie kans om kennis te maken met Savant Zorg. In 2013 heb ik een korte opleiding als helpende afgerond. Nu wil ik graag een volgende stap maken naar verzorgende. Dat zou zomaar bij Savant kunnen zijn, want het is nooit te laat om te starten in de zorg.”

Horizon verbreden
Net als bij Irma klopt het hart van Nathalie Goords voor de ouderenzorg. “Zelf ben ik een zorgzaam type. Omdat mijn kinderen ouder zijn, hebben zij steeds minder ondersteuning nodig. Bovendien wil ik mijn horizon verbreden. Jaren geleden ben ik geslaagd voor het vmbo, richting Zorg en Welzijn, maar heb daar tot nu toe niets mee gedaan. Nu ben ik helemaal klaar voor een professionele baan in de ouderenzorg. Van een bekende heb ik goede verhalen gehoord over Savant. Deze open dag bevestigt mijn beeld. Daarom heb ik meteen de daad bij het woord gevoegd en me aangemeld. Aanstaande maandagavond mag ik al gaan kijken bij de opleiding op het ROC in Helmond. Ik sta te popelen om te beginnen!”

De dochter van Nathalie Goords beleeft de zorg door zich te laten verplaatsen met een tillift.

Leuk vak
Verpleegkundige Marjan Schoenmakers merkt dat de ouderenzorg staat te springen om goede krachten. “We kunnen zorgprofessionals van alle niveaus gebruiken. Hiervoor bieden we heel veel opleidingsmogelijkheden op elk niveau. Het is gewoon een leuk vak. Ik werk al vanaf mijn achttiende in de zorg en als ik nu opnieuw moest kiezen zou ik weer hetzelfde doen. Voor cliënten werken is fijn. Vooral het begeleiden in hun beperkingen geeft mij veel voldoening.” BBL-leerling Chantal Kuijpers beaamt dit. Zij rondt binnenkort haar mbo-opleiding tot verpleegkundige bij het ROC af. “Ik heb op diverse Savantlocaties stagegelopen en daar ontzettend veel ervaring opgedaan. Daarnaast heeft Marjan regelmatig mijn vaardigheden getoetst in dit skillslab. Vanaf het begin heb je contact met cliënten en collega’s en ben je direct volop bezig met de praktijk. Dat vind ik het mooie aan mijn functie.”