Gevoel van trots bij viering 1ste verjaardag Savant van Lenthof

Woonzorgcentrum Savant van Lenthof in Nuenen bestaat 1 jaar. Een feestelijk moment, ook omdat alle 30 appartementen in het complex sinds kort verhuurd zijn. Naast een high tea organiseerde het zorgteam een tapasavond voor bewoners en mantelzorgers om het 1-jarig bestaan te vieren.

vlnr mevrouw Huijding en haar dochter mantelzorger Mandy Huijding en mevrouw Pax-Friedeman

Het is gezellig druk in de vier buurtkamers van Savant van Lenthof. De hapjes staan op tafel, er wordt geproost en gelachen. Ook de vrijwilligers en het zorgteam genieten zichtbaar van de ongedwongen sfeer. Mandy Huijding is mantelzorger. Zij zit naast haar moeder aan tafel: “Het is fijn hier. Het geeft ons als kinderen rust dat mam een eigen appartement heeft en toch in de gaten gehouden wordt. We voelen ons betrokken bij haar welzijn en als de zorgvraag toeneemt, kan ze hier blijven wonen.”

Alles is op maat
Mevrouw Pax-Friedeman is één van de eerste bewoners van Savant van Lenthof. Ze is vol lof: “Alles is hier honderd procent. Iedereen is zo zorgzaam en we krijgen alle aandacht. Ik heb een prachtig appartement en het eten is prima.” Haar zus kwam als mantelzorger mee naar de tapasavond: “Alles is op maat. Het contact met het zorgteam is laagdrempelig en als je iets vraagt, dan gebeurt het ook. Als mantelzorger word je serieus genomen en betrokken bij de zorg. Die kleinschaligheid en de persoonlijke benadering spreken me aan.”

Mensen met dezelfde interesses en achtergrond
Rob Vogelzang is mantelzorger. Hij onderstreept de menselijkheid van het concept: “Er is positief contact met het zorgteam en mijn moeder wordt in haar waarde gelaten. Contacten met andere bewoners verlopen gemakkelijk omdat er veel mensen wonen met dezelfde interesses en achtergrond.” Naast mantelzorger is Rob woordvoerder. Hij coördineert het contact tussen de mantelzorgers en het zorgteam. “Een gevoel van tevredenheid overheerst. Natuurlijk worstelen mensen met hun emoties, want het is confronterend om te zien dat iemand waar je van houdt achteruit gaat. Er is veel afstemming en het zorgteam legt niets op vanuit autoriteit. Daardoor is de draagkracht groot en leren we samen, of je nu mantelzorger of verzorgende bent.”

Mantelzorger Rob Vogelzang en zijn moeder mevrouw Vogelzang in haar appartement in woonzorgcentrum Savant van Lenthof.

Milder gestemd
“Mijn moeder was in het begin opstandig. Ze had moeite met de nieuwe situatie en begreep niet waarom ze moest verhuizen. Sinds een aantal maanden merk ik dat haar stemming verbetert. Ze is milder geworden en daar heeft Savant van Lenthof alles mee te maken”, vertelt Rob, terwijl hij liefdevol een arm om zijn moeder slaat. “De geborgenheid, regelmaat, activiteiten en het contact met andere bewoners doen haar goed.”

Al die complimenten zorgen voor een blos bij verzorgende Michelle van der Putten. “Het is fijn als we mensen een vertrouwd gevoel kunnen geven. De komende tijd blijft de kwaliteit van zorg op één staan. We gaan daarvoor nog meer samenwerken met het netwerk rondom de bewoners.”