“Fijn thuis blijven voor de bloedtransfusie en mooie singeltjes draaien”

Savant Zorg en Elkerliek ziekenhuis starten pilot bloedtransfusies thuis

In zijn Helmondse appartement legt Herman Gordebeke (62) het favoriete singeltje op de draaitafel van de dj boot. Voorzichtig laat hij de naald zakken in de groef. Even later schalt het melancholische Venlose carnavalslied ‘As de sterre dao boave Straole’ door de huiskamer. Het katapulteert Herman meteen terug naar zijn fijne jeugdjaren in Venlo-Blerick. Innig gearmd deinen hij en partner Suzanne mee op het ritme van de muziek. Herman zingt alle woorden moeiteloos mee in het Limburgs dialect. Direct verschijnt een mooie glimlach om de mond, zijn ogen stralen uitbundig. Suzanne kijkt ontroerd naar haar geliefde en pinkt een traantje weg.

Een moment om te koesteren, want Herman is terminaal en heeft weinig energie meer over. De ziekte Myelodysplastisch syndroom (MDS) laat duidelijk steeds diepere sporen na. Sinds Herman gestopt is met zijn chemokuur, is hij aangewezen op regelmatige bloedtransfusies om zich beter te voelen. Deze krijgt hij sinds kort thuis toegediend door de gespecialiseerd verpleegkundigen van Savant Zorg in samenwerking met het Elkerliek ziekenhuis.

Relaxed
Om de kwaliteit van leven voor extra kwetsbare patiënten te verhogen, zijn beide organisaties samen het pilotproject ‘Bloedtransfusie thuis’ gestart. Herman is de eerste patiënt die via deze pilot wordt geholpen. Twee keer in de week komt een gespecialiseerd verpleegkundige voor de bloedtransfusie naar het appartement van Herman en Suzanne. Dit scheelt elke keer een zware gang naar het ziekenhuis. “Het is heel relaxed om in je oude, vertrouwde omgeving te blijven”, vertelt Herman met zachte stem. “We spreken een tijd af wanneer het iedereen het beste uitkomt. Dan zit ik rustig in mijn badjas op de bank, terwijl ik het infuus krijg ingebracht en de bloedtransfusie start. Dan is het enkele uren rustig wachten. Als ik zou willen, loop ik met mijn infuuspaal naar mijn dj boot en draai mooie Top-40 singles uit mijn uitgebreide collectie van meer dan 25.000 plaatjes. Een uit de hand gelopen hobby die me al veertig jaar lang heeft geleid naar zalen, cafés, discotheken en feestjes. Muziek draaien én luisteren is zo mooi! Hier knap ik nog steeds van op.”

Doordat Dhr. Gordebeke thuis bloedtransfusies krijgt, kan hij tussendoor blijven genieten van zijn hobby.

Carnaval als beroep
Niet alleen populaire Nederlands-, Duits- en Engelstalige muziek is het levenselixer voor Herman. Ook carnavalskrakers liggen hem na aan het hart. Geen wonder als je van carnaval je beroep hebt gemaakt. Herman: “Als drukbezet zakenman leverde ik jarenlang carnavalskleding en feestartikelen aan de groothandel. De prototypes carnavalspakken maakten we in Nederland, de massaproductie lieten we in India en China vervaardigen. Anderhalf jaar geleden was ik voor zaken in China. Daar kreeg ik plots een hartaanval. Terug in Nederland ben ik aan mijn hart geopereerd. Na aanvullend onderzoek bleek ik MDS te hebben, een gevolg van non-hodgkin dat mij jaren daarvoor trof. Door de ziekte maakt mijn beenmerg steeds minder bloedplaatjes en rode bloedcellen aan. Deze krijg ik nu binnen via de bloedtransfusies.”

Geweldige service
Door de ziekte van Herman plukken hij en Suzanne de dag. Zeker nadat Herman in maart dit jaar is gestopt met de chemokuur vanwege de complicaties. “De artsen gaven hem tot de zomer, maar hij is er gelukkig nog steeds”, zegt Suzanne opgelucht. “We merken wel dat het langzaam achteruitgaat. Gelukkig krijgen we goede zorg van de verzorgenden en verpleegkundigen.” Voor Herman zijn sommige dagen zwaar. “Ik voel me de laatste tijd heel erg moe. Vooral omdat ik steeds minder snel herstel. Het is een uitkomst dat ik de bloedtransfusies nu thuis krijg. Ik heb gewoonweg geen puf meer om hiervoor naar het ziekenhuis te gaan. Net als ik kunnen mensen in dezelfde situatie nu fijn in hun eigen woning blijven en ontspannen genieten van de geweldige service.” Herman en Suzanne merken dat de bloedtransfusie heel rustig verloopt op hun eigen tempo. “Onze energie kunnen we nu helemaal aan elkaar besteden. Ondanks de moeilijke situatie genieten we nog volop van elke minuut. Gewoon superfijn dat dit sinds kort kan”, concluderen Herman en Suzanne tevreden.