Drie sterren Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling voor Savant Zorg

Onlangs kreeg Savant Zorg het drie sterren Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling toegekend van Innovatiekring Dementie (IDé). Dit vanwege haar beleid om optimale bewegingsvrijheid voor cliënten met dementie te garanderen. Met deze hoogste waardering voegt Savant een extra ster toe aan het twee sterren waarborgzegel dat zij al sinds 2014 voert op al haar locaties. Het certificaat waarborgt dat zowel het fixeren (vrijheidsbeperkende maatregelen) als het voorschrijven van gedragsbeïnvloedende medicatie aan cliënten met dementie tot een minimum wordt beperkt.

De extra ster is de kroon op het werk van jarenlange voorbereiding in beleid, scholing en praktijk. Savant werkt onder andere met een gedragsteam rondom de cliënt bestaande uit een arts, psycholoog en verzorgenden. De zorginstelling kiest voor een persoonsgerichte benadering waarbij cliënten worden verzorgd op hun eigen tempo en met hun gedrag als leidraad. Bovendien is de leefomgeving optimaal afgestemd op cliënten met dementie zodat zij deze herkennen en zich er veilig voelen. Savant blijft het beleid rondom bewegingsvrijheid verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een zogeheten opendeurbeleid waarbij cliënten met dementie die dit aankunnen, de verpleegafdeling naar wens kunnen verlaten.

Muziek en lapjes stof
In haar appartement in woonzorgcentrum Savant Rivierenhof in Helmond woont mevrouw Tilly van Dooren (78). Zij heeft Alzheimer. Haar man, de heer Henk van Dooren, woont nog zelfstandig thuis en komt elke dag op bezoek bij zijn vrouw. Hun dochter Marjorie van Dooren is zeer te spreken over de fixatievrije zorg in Savant Rivierenhof. “In het begin liep mijn moeder continu rond en kwam ze ’s nachts vaak het bed uit. Hierdoor was ze vaak erg moe en onrustig. In overleg met het personeel, arts en psycholoog hebben we gezocht naar afleiding en rustgevende momenten. Zo draaien we nu een cd met haar favoriete muziek op haar kamer en geven we haar lapjes stof waaraan ze kan voelen. Dat vindt ze fijn omdat mam vroeger kleermaakster is geweest. Ook is haar bed lager gezet en sliep ze enige tijd onder een ballendeken waardoor ze zich geborgen voelt. Daarnaast volgen de verzorgenden haar levensritme. Soms slaapt ze gewoon met haar kleding aan omdat aan- en uitkleden te vermoeiend voor haar is. Verzorgenden gaan vriendelijk met haar om en stemmen de zorg op haar af. Doordat zo onrust wordt voorkomen, slaapt mijn moeder nu heerlijk door en wordt ze ’s morgens weer fris wakker. Mam voelt zich hier duidelijk op haar gemak. Dat is voor ons als familie een hele geruststelling.”

De heer en mevrouw Van Dooren

Koekoeksklok
Volgens Ine Maas, teammanager bij Savant Zorg is een herkenbare omgeving belangrijk voor mensen met dementie. “Al onze medewerkers werken volgens de zogeheten Brein Omgevings Methodiek: hoe past de omgeving bij de beleving van mensen met dementie. Zij gaan in hun beleving namelijk terug naar hun jeugdjaren. Daarom hebben we de ruimtes ingericht met meubels en spullen die zij herkennen, waarbij ze zich thuis voelen en die hun rust brengen. Geen strakke, moderne inrichting maar een huiselijke sfeer met bruine eikenhouten stoelen, banken en kastjes plus de bekende koekoeksklok tegen de muur. Ook volgen we elke dag hetzelfde ritme en letten we goed op wat we wanneer doen. Zo dekken we de tafel voor het middageten pas vijf minuten van te voren, zodat cliënten niet onrustig worden. Tevens letten we op storende geluiden. We dragen bijvoorbeeld geen hakken en zorgen dat mobiele telefoons op ‘stil’ staan. Verder stemmen we de zorg af op het persoonlijke levensritme van iedere cliënt. Hierbij staat het welzijn voorop. Wij volgen dus de cliënt in plaats van dat onze zorg het dagritme bepaalt.”