Dementie

Dementie is niet één enkele aandoening, maar een combinatie van meerdere klachten. Ernstige vergeetachtigheid is de bekendste klacht, maar zeker niet de enige. De klachten van dementie worden door verschillende aandoeningen veroorzaakt. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze in de hersenen schade veroorzaken, maar verschillen in de manier waarop ze die schade veroorzaken.

Dementie doorloopt verschillende stadia waarbij de klachten steeds ernstiger worden.
 Het begint met lichte klachten die meestal wel worden opgemerkt, maar aan ouderdom of moeheid worden toegeschreven. Pas als de klachten een patroon gaan vormen is – achteraf – vast te stellen dat het de eerste tekenen van dementie waren. De diagnose dementie is voor iedereen een grote schok. De betrokkene zelf beseft in deze fase vaak goed wat er aan de hand is en kan daardoor erg verdrietig of somber worden. Naasten realiseren zich meestal dat de diagnose betekent dat ze afscheid moeten gaan nemen, ook al kan een dementerende nog heel lang leven.

Aanvullende hulp
De klachten worden steeds ernstiger en zijn bij veel dagelijkse activiteiten hinderlijk. De vergeetachtigheid wordt erger en de taalproblemen nemen toe. Mensen kunnen zich vreemd gaan gedragen, hetgeen pijnlijk kan zijn. Het contact wordt moeilijker en de zorg zwaarder waardoor aanvullende hulp nodig wordt. Zonder die hulp lopen verzorgers grote kans zelf klachten te krijgen zoals rug- en nekpijn, hoofdpijn en oververmoeidheid. Deze klachten hangen meestal samen met overspannenheid.