Dementheek opent vestiging in Hof van Bethanië

Een goed gesprek beginnen met dementerenden dankzij spelletjes, vragen over de eigen jeugdjaren en afbeeldingen van oude apparaten. Vragen over de eerste ontmoeting met je geliefde; of het laten zien van een oude platenspeler. Als het maar een glimlach brengt op het gezicht van dementerenden die de Geldropse dementheek bezoeken. De gastvrouwen hopen altijd op meer dan een glimlach, en zelfs op een gesprek met mensen die te kampen hebben met een steeds kleiner wordend wereldje.

De Geldropse dementheek, begonnen in 2014, is zo’n succes dat bibliotheek Dommeldal nu heeft besloten ook een kleinere vestiging in Mierlo te openen.

Sociale contacten leggen
In het Hof van Bethanië liggen voortaan ook spellen die dementerenden kunnen helpen om sociale contacten te leggen. Boeken met technologie en apparaten van vroeger zijn er te vinden. ,,Het zijn simpele boekjes met foto’s van een oude platenspeler of radio”, vertelt Gerda Bolt. Zij is één van de gastvrouwen die in Geldrop als vrijwilliger ondersteuning bieden. “De boekjes maken het makkelijker om herinneringen op te halen. De link met: ‘zo’n radio hadden we vroeger thuis ook!’ wordt heel snel gelegd. En het gesprek is begonnen.”

Niet alleen voor de mensen met dementie is de uitleen welkom. Ook voor kinderen, kleinkinderen en mantelzorgers kan het steun geven. ,,Als je niet weet hoe je een goed gesprek over vroeger met een dementerende kan beginnen, hebben we bijvoorbeeld spellen die discussies op gang kunnen brengen.”

De nieuwe vestiging van de Dementheek, die vandaag in Mierlo wordt geopend, krijgt een plaatsje in het bibliotheekpunt in woonzorgcentrum Hof van Bethanië van Savant Zorg.

De dementheek is elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur geopend en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Bron: Eindhovens Dagblad