COPD

COPD is een afkorting van ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Vrij vertaald staat dit voor ‘een niet voorbijgaande longziekte, waarbij de ademhaling belemmerd is’. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen lijken erg op elkaar en gaan vaak samen.

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. Dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Hierdoor wordt meer slijm aangemaakt waardoor ademen lastiger wordt.

Ontstoken longblaasjes
Bij longemfyseem is sprake van ontstekingen aan de longblaasjes, de uiteindjes van de luchtpijpvertakkingen. Bij een inademing pompen deze longblaasjes zuurstof in het bloed en bij een uitademing sturen ze afvalstoffen, zoals koolzuur, uit het lichaam. Ontstoken blaasjes kunnen hun taken niet meer (goed) uitvoeren. Hierdoor wordt het moeilijker om zuurstof op te nemen en afvalstoffen kwijt te raken. De gevolgen hiervan zijn niet direct merkbaar omdat een mens miljoenen longblaasjes heeft. Daarom wordt COPD meestal pas na het veertigste levensjaar vastgesteld.