Bewoners Savant De Ameide leren omgaan met tablet

Cursist (79) tablet instructies “Ik haal de wereld in huis”

Vijftien bewoners van het Helmondse woonzorgcentrum De Ameide van Savant Zorg volgen sinds eind januari van dit jaar een cursus waarin ze leren omgaan met een tablet. Zij krijgen elke week les van de cliëntenraad in De Ameide zodat ze straks volleerd tabletgebruiker zijn. Een tablet is namelijk niet alleen handig voor het opzoeken van informatie, bankzaken regelen, spelletjes spelen en e-mail versturen,  maar is ook goed voor het sociale contact en een betere zelfredzaamheid. Bovendien is het een prima voorbereiding op beeldzorg, waarbij zorg op afstand mogelijk is. Een service waarmee Savant in de nabije toekomst wil starten.

Het initiatief van de cliëntenraad van Savant stimuleert de digitale ontwikkeling bij ouderen. Door de veranderingen in de langdurige zorg blijven ouderen langer zelfstandig wonen. Technische hulpmiddelen ondersteunen om zelfstandig te blijven en dragen bij aan het onderhouden van de dagelijkse contacten.

Gratis les
Om ouderen vertrouwd te maken met het gebruik van de tablet, geeft cliëntenraadslid Richard van Muijen elke week gratis les op maandag en woensdag, verduidelijkt Frans Loose, voorzitter van de cliëntenraad De Ameide. “Daarvoor hebben we tien spiksplinternieuwe tablets gekregen van de Drost Jan Steyvers Stichting die eigendom zijn van Savant. Hierop kunnen de cursisten oefenen. Als ze zelf een tablet willen aanschaffen, dan legt de Rabobank Helmond € 50,- bij. In totaal heeft de bank hiervoor € 2.500,- gereserveerd en daar zijn we heel blij mee!”

Super handig!
De heer Christ van de Burgt (79) woont al drie jaar samen met zijn vrouw in De Ameide. Tijdens de instructieles zit hij samen met andere cursisten geconcentreerd op een tablet te werken. “Zelf heb ik een laptop. Maar een tablet is veel handzamer. Je kunt ‘m overal mee naar toe nemen. Tijdens de les leer ik elke keer wat bij. Vorige week hebben we bijvoorbeeld leren skypen. Nu skype is regelmatig met mijn kinderen en kleinkinderen. Als ze straks in Turkije op vakantie zijn, heb ik direct contact en kan ik ze meteen vertellen hoe het in Helmond is. Hartstikke leuk. Met de tablet haal ik de wereld in huis. Zo kan ik het nieuws lezen in alle kranten die ik maar wil. Maar ook de tv-gids raadplegen of internetbankieren. Hiervoor heb ik straks geen hulp meer nodig omdat ik hiermee prima uit de voeten kan. Voor deze zaken hoef ik mijn huis niet meer uit. Super handig!”

Internet en e-mailen
Volgens cursusleider Richard van Muijen volgen zijn cursisten verschillende lessen. “Hierna behandelen we vragen in een herhalingscursus. We zijn gestart met de basishandelingen. Daarna gaan we in op de mogelijkheden van internet en e-mailen. De les is dus heel praktisch opgezet, op hun tempo en gericht op vragen die onze deelnemers hebben. Als dit succesvol is, kunnen we dezelfde cursus wellicht ook in de andere Savant-locaties aanbieden.”

Bewoner De Ameide Christ van de Burgt luistert aandachtig naar de aanwijzingen.

heerVandeBurgt volgt tabletinstructies_PBLR