Beroerte

Een beroerte is een aandoening waarbij iets misgaat in de bloedvoorziening van de hersenen. De medische term hiervoor is cerebrovasculair accident, kortweg CVA.

Bloed heeft de taak om zuurstof en voedingstoffen (zoals glucose of suiker) naar de lichaamscellen te vervoeren. Deze cellen hebben die stoffen nodig om hun taken goed te kunnen uitvoeren. Bij een beroerte wordt in een deel van de hersenen de bloedstroom geheel of gedeeltelijk afgesloten. De hersencellen krijgen daardoor geen of onvoldoende zuurstof en functioneren niet meer.

Hersencellen sterven af
Hersenen kunnen slechts enkele minuten zonder zuurstof overleven. Als de zuurstoftoevoer niet meteen herstelt dan sterven de getroffen hersencellen af. Daardoor kunnen ze geen prikkels meer aan andere lichaamsdelen doorgeven. Het kan zijn dat bepaalde spieren geen prikkels meer van de zenuwen krijgen om samen te trekken. Hierdoor treedt een plotselinge verlamming op. Ook kan het taalcentrum in de hersenen worden getroffen waardoor praten moeilijk of zelfs onmogelijk wordt.