Samenwerken, samen leren in een regio

In de zorg verandert veel. Door techniek is er ineens van alles mogelijk, en ook de organisatie vernieuwt. Hoe werken de vernieuwingen in de praktijk? Zorgorganisaties in Zuidoost-Brabant besloten kennis bij elkaar gebracht in de vorm van video’s. Ze maakten korte video’s waarin zorgmedewerkers hun ervaring laten zien. De video’s zijn te vinden op de website frisseblikopzorg.nl. De video’s zijn verdeeld over de onderwerpen nachtzorg, bewegingsvrijheid, techniek en medicatie.

Ook Savant Zorg deelt haar kennis. In de video ‘hulpmiddel bij medicatie’ vertelt Wijkverpleegkundige Irene van de Berkmortel over de digitale medicatie box (Medido) die ondersteuning biedt bij het tijdig en juist innemen van medicatie.

Informatie delen via filmpjes is natuurlijk niet nieuw. Bijzonder aan deze video’s is dat alle ervaringen uit de eigen regio komen en vanuit verschillende onderdelen van de zorg afkomstig zijn. Het zijn verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders die vertellen vanuit de praktijk. Je ziet bijvoorbeeld een collega-zorgmedewerker die vertelt over de veranderde manier van werken tijdens de nacht, over het gebruik van een technisch hulpmiddel of over de samenwerking met de buurt.

Enthousiaste bestuurders
De bestuurders van de betrokken zorgorganisaties zijn enthousiast over deze laagdrempelige vorm van kennisdeling. Anton Metske, voorzitter Raad van Bestuur van Archipel, actief in en rond Eindhoven: “We hebben nog wel even moeten nadenken, moeten we kennis zomaar ter beschikking wilden stellen. Maar we kwamen al gauw tot de conclusie: we moeten het gewoon doen. De filmpjes staan op internet, en iedereen kan er gebruik van maken.”

Dianne Engels, lid van de Raad van Bestuur van RSZK, organisatie voor ouderenzorg in de Kempen: “Voor ons is de uitwisseling met organisaties voor verstandelijk gehandicapten zorg heel interessant. Zij zijn veel verder met de inzet van techniek ter ondersteuning van cliënten en ter ondersteuning van medewerkers. Met name in de nachtzorg heeft de sector veel ervaring die relevant is voor de ouderenzorg. De uitwisseling en samenwerking tussen diverse sectoren in de zorg heeft absoluut een meerwaarde. Zelf werken we al meerdere jaren naar tevredenheid samen in de uitvoering van de nachtzorg.”

Ook enthousiast is Henri Plagge, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorgboog, organisatie voor woonzorg, wijkzorg en consultatiebureaus in en rond Helmond. “Techniek in de zorg is inmiddels een noodzaak, in tijden van minder geld en een groeiende zorgvraag. De trend naar langer zelfstandig wonen is al decennia aan de gang, maar wordt nu door het kabinet versneld. Met techniek kun je die zelfstandigheid bevorderen. Mooi voorbeeld uit een van de video’s vind ik die mevrouw met diabetes die vroeger drie keer per dag soms wel een uur zat te wachten tot de wijkverpleegkundige kwam om haar te helpen met spuiten. Nu wordt zij begeleid via beeldcontact, en is ze in een minuutje klaar op een moment dat het haar uitkomt. De video’s maken deze ontwikkelingen zichtbaar is voor mensen op de werkvloer.”

Binnen kijken bij een andere organisatie
‘Frisse Blik op Zorg’ geeft medewerkers de kans om binnen te kijken bij een andere zorgorganisatie in Zuidoost-Brabant. Hoe pakken zij de nachtzorg aan? Hoe gebruiken zij nieuwe techniek? Hoe zorgen zij voor veilig omgaan met medicijnen? Zijn de deuren op de afdelingen dicht of open, en is dat veilig genoeg? Hoe maakt de thuiszorg gebruik van nieuwe mogelijkheden? De video’s zijn door medewerkers goed ontvangen. Ze zijn inmiddels enkele duizenden keer bekeken. De video’s zijn te bereiken via www.frisseblikopzorg.nl. Ook als u niet in de zorg werkt, kijk gerust eens rond!